header
Biografie Republiek van de Muziek
Twee mensen die elkaar, ergens onderweg in de tijd, tegenkomen om samen, naar later blijkt, hun ultieme missie te vervullen. Dat is in één zin de omschrijving van de totstandkoming van “De Republiek van de Muziek”.

Over Robin
Op tienjarige leeftijd kreeg Robin zijn eerste bongo’tje. Zo’n kleine, geïmporteerd uit Afrika. Met - toen nog - Hilversum 3 op de radio trommelde hij zoveel mogelijk liedjes mee als hij kon. Toen hij uiteindelijk op de HAVO in Amersfoort was beland maakte hij niet alleen kennis met zijn huidige vrouw, maar ook met het drumstel. Drummen was de nieuwe uitdaging, er werd een kit aangeschaft en lessen gevolgd. Aangezien hij in bandjes voor het grootste deel achter de conga’s en de bongo’s stond koos hij, na twee jaar drumles, uiteindelijk toch voor percussie. Tijdens optredens in de vele bands waarin Robin speelde, begon hij langzaam maar zeker steeds meer te zingen: eerst als achtergrondzanger, vervolgens zo nu en dan een liedje en uiteindelijk een paar nummers als leadzanger. Het bleek en blijkt voor hem de meest ultieme manier om zijn gevoel te kunnen uiten en  zijn stem een directe verbinding met zijn hart te laten zijn.

Hij werkte in diverse bedrijven in de muziekindustrie en is inmiddels voor een aantal dagen per week  manager van een theaterwinkel. De overige dagen besteedt hij aan zijn kinderen, aan de muziek en aan zijn bedrijf Tendertainment.

Over Ytsen
Ytsen kroop op jonge leeftijd achter de piano om dit majestueuze instrument onder de knie te krijgen. Zijn eindeloze doorzettingsvermogen en drang tot volharding, maakten hem een virtuoos en gepassioneerd pianist. De muziek heeft hem vanaf de eerste noot niet meer losgelaten en beheerste zijn leven. Zelfs toen hij het pianospel en de noten al uitstekend onder controle had, begon hij op latere leeftijd een deeltijdopleiding aan de Schumann academie om niet alleen zijn spel verbeteren, maar ook de muziektheorie nog beter begrijpen en toe te kunnen passen.

Hij studeerde aan de technische universiteit van Delft en speelde in diverse bands, onder andere met eigen werk. In de hoogtijdagen van de studentenpop (Volumia, Guus Meeuwis & Vagant) stond hij, met zijn toenmalige band, op de rand van het grote succes. Na zijn studie startte hij als eerste in Nederland een bedrijf in internettelefonie: Rits tele.com. Als enfant terrible in de telecom haalde hij regelmatig de vakbladen met zijn eigenzinnige geluid. Toen het bedrijf in 2005 werd verkocht, besloot Ytsen om part-time als adviseur in de telecom zijn vak voort te zetten en de overige tijd te besteden aan het maken van een eigen CD.

De ontmoeting
Ytsen liep al een tijd lang rond met het idee om zijn toenmalige vriendin Susanne ten huwelijk te vragen met een eigen liedje en zocht daarvoor een zanger. Via via kwamen Ytsen en Robin voor het eerst met elkaar in contact en het klikte eigenlijk meteen. In het diepste geheim werd er gerepeteerd met een volledige band om het resultaat zo goed mogelijk op de plaat te krijgen. Dit lukte zéér goed en er kwam een opname die voor amateurniveau zeer geslaagd is. Gelukkig heeft Susanne na al die mysterieuze avondjes “overwerk” haar jawoord gegeven en is het lied ook live vertolkt in de trouwzaal.
Voor Ytsen was dit de bevestiging dat hij zijn jongensdroom wilde waarmaken: een volledige, volwaardige CD maken met zijn eigen composities op professioneel niveau. Niet zo maar een demo. Geen tussendoortje wat bij de buren in de kast beland. Geen draak van een plaat. Maar een pareltje. Een CD die er toe doet. Die mensen willen hebben. Die mensen laat voelen. Die echt is. Het hart laten spreken.

Echt!
In september 2005, enkele maanden na het huwelijk, belde Ytsen Robin op om wat te gaan eten. Tijdens dit etentje vertelde hij dat hij met Robin een CD wilde maken. Robin was verbaasd en verrukt. “Iemand wilde met hem een CD maken. Wow!” Als percussionist-zanger zou hij nu definitief omschakelen naar een serieuze leadzanger! Er moest heel wat werk verzet worden en de consequenties kon hij nog niet overzien. Toch zei hij meteen zonder aarzeling: “Ja, te gek!”. Hij wist dat hij ervoor zou moeten knokken: techniek verfijnen, zelfreflectie en zelfkennis uitdiepen. En vooral weer voelen! Een periode met zanglessen en een zware zoektocht terug naar binnen brak aan.

Na ruim een jaar componeren, arrangeren en repeteren in een klein pianohok in het Utrechtse Parnassos, waren er elf liedjes klaar die goed genoeg werden bevonden om op te nemen. Er werden twee huiskamerconcerten georganiseerd en op verschillende “open” podia opgetreden. Het gaf de beleving een extra verdieping en langzaam maar zeker kwamen ze steeds dichterbij hun einddoel: een prachtig, integer album opnemen. Buffelen en afzien was het af en toe in de studio. Hard werken, maar ó zo leuk! Om een professioneel niveau te kunnen waarborgen, werd besloten om samen te werken met een aantal van de beste sessiemuzikanten van Nederland: Ton Dijkman op drums (Marco Borsato), Norbert Sollewijn Gelpke op bas (Karin Bloemen), Marcel Fisser op gitaar (Ruth Jacott) en Mandy Huydts als zangeres (René Froger) in het duet "Al Die Jaren". Na het proces van opnemen, mixen, masteren, het maken van de foto, het ontwerpen van het hoesje en het persen van het plaatje was het nu tijd om naar buiten te gaan. Op 15 oktober 2007 verscheen het album ECHT! Uniek aan dit project is dat vanaf de eerste noot tot en met het verzenden van de Cd’s alles in eigen beheer, onder het eigen label YBK, werd uitgevoerd.

Promotie en succes
De Republiek van de Muziek had landelijk en regionaal bescheiden successen met de singles Hier en Nu en Waar je ook bent. Deze werden onder meer gedraaid op 100% NL en alle grote regionale radiozenders. Tevens was de RvdM live te horen op Radio 1, 2, 3, en 5 en te zien bij tv-programma’s als De Gouden Kooi, Hart voor Muziek en Tv-Oranje. De videoclips van Hier en Nu en Waar je ook bent waren ook op diverse tv-zenders te zien. Alle promotie hielden zij in eigen hand met als hoogtepunt de ‘annexatie’ van Nederland in augustus 2008 waarbij zij binnen twee dagen alle provinciehoofdsteden aandeden en daar de Republiek van de Muziek stichtten. Na deze actie, bekroond met een ochtendoptreden bij Michiel Veenstra op Radio 3, liep de aandacht/belangstelling terug en hebben Robin en Ytsen besloten ieder hun eigen weg te gaan. Ze verloren elkaar echter niet uit het oog.

Overlijden Ytsen
Volledig onverwacht en tot ieders grote schrik werd er in het voorjaar van 2011 bij Ytsen een hersentumor geconstateerd. Met goede moed en de voor hem zo typerende hoop ging hij de strijd aan met deze sluipmoordenaar. Tevergeefs. Tot groot verdriet van velen overleed Ytsen op 11 juli 2012 aan de gevolgen van deze ziekte.